castanyoles

Les castanyoles sempre han anat estretament lligades als instruments de corda polsada, sobretot en l’àmbit popular, i als Països Catalans reben els noms de castanyoles, castanyetes o postisses. Són imprescindibles en moltes manifestacions del ball tradicional des dels balls de Gitanes del Vallès fins a les Danses valencianes, sense oblidar les jotes, boleros, seguidilles…

Avui en dia, i a partir de l’expansió de la tècnica moderna de toc, amb la castanyola lligada al polze i el repic realitzat amb els altres dits de la mà, les castanyoles s’han estandarditzat molt en la seva forma, i aquesta ha derivat en una castanyola rodona molt gran pensada més perquè hi càpiguen els quatre dits de la mà que per aconseguir un so net i equilibrat. Aquesta forma de tocar es va difondre durant els anys centrals del segle XX a partir del mètode elaborat per Emma Maleras sobre les tècniques desenvolupades per l’escola bolera barcelonina de la segona meitat del XIX. Aquest mètode permetia als ballarins moure molt lliurement els braços, cosa que va facilitar l’entrada de les castanyoles, per exemple, en les sevillanes i altres balls que el franquisme s’encarregà d’elevar a la categoria de nacionals espanyols. Per altra banda, aquesta tècnica és imprescindible en l’anomenada dansa clàssica espanyola, en la que es dóna la mateixa importància a la teatralitat dels moviments dels braços com als gestos facials o als zapateados.

castanyeta01

Per contra, la tradició anterior a aquesta tècnica interpretativa parteix d’una castanyola lligada al dit del cor o al del cor i l’anular, i la castanyola es fa rebatre entre els dits i el palmell de la mà a base de moviments de dits i canell. A més de ser la tècnica que s’utilitza (per desgràcia, cada cop menys) en la música i el ball populars, analitzant la iconografia dels segles XVII, XVIII i XIX on es troben representades castanyoles en la dansa, s’observa que les mans dels músics-ballarins estan situades de manera que només és possible una tècnica com aquesta, i en alguns casos fins i tot s’aprecia el cordill de la castanyola lligat al dit del cor de la mà. Si bé aquesta tècnica no permet un ús de les dinàmiques tan ampli com el de la moderna, el que sí permet és una varietat de models de castanyoles impressionant, dels quals tenim models conservats des del segle XVIII fins avui, que a més ens mostren moltíssima varietat de timbres, mides i fins i tot materials.

Les castanyoles que us ofereixo són basades ens models antics i, per tant, l’ús amb tècnica moderna és molt difícil, ja que són instruments pensats i construïts per a la música barroca, clàssica i popular.

Models:

Castanyoles petites

Basades en un model català fet entre el segle XVIII i el XIX conservat al Museu de la Música de Barcelona (MDMB1416). Castanyoles molt petites i lleugeres que donen un so potent i agut però gens estrident, molt còmodes de tocar. Les ofereixo en fusta d’ametller, com l’original, o també en boix, ginjoler o fustes exòtiques i s’entreguen amb una bossa teixida amb llana 100%. MIDES: 74 x 51. PREU: 85€.

MDMB1416   petites1   petites2

Castanyoles mitjanes

Aquestes castanyoles estan basades en unes de magnífiques fetes a Catalunya amb ivori durant el segle XVIII o els primers anys del XIX, conservades al Museu de la Música de Barcelona amb el número de registre MDMB0206. Són un exemple perfecte de castanyola barroca òptima per a la interpretació històrica tant per la seua forma elegant com pel seu so ple i dolç, però també perfectament aptes per a la música tradicional. En comptes d’utilitzar un material com l’ivori, les meues us les ofereixo fetes amb fusta d’ametller, boix, ginjoler o fustes exòtiques, i s’entreguen amb una bossa teixida amb llana 100%. MIDES: 80 x 56. PREU: 85€.

MDMB0206   grans1   grans2 ametller 1 ametller 2

En cas que tingueu unes castanyoles antigues i les vulgueu copiar, estaré encantat d’estudiar els originals per tal de reproduir-los tan fidelment com sigui possible.

Aquí podeu veure unes quantes fotografies del procés de construcció d’unes castanyoles.

Tots els preus són sense IVA.